Vrijeme Klanjanja Bajram Namaza u Des Moines

September 1, 2017

Muslimani širom svijeta u petak, 01. septembra slave Kurban bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, kada muslimani uzvišenom Allahu dž.š. prinose i žrtvu – kurban. Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli familiji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno. Kurban bajram se još naziva i Hadži bajram jer muslimani odlaze na hadždž. Tokom praznika koji traje četiri dana muslimani provode Bajram u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije...

 

Vremena

 

IEC EZAN

6206 Douglas Ave, Des Moines

Sabah namaz: 06:00 am

Bajram namaz: 07:25 am

 

ICC Bosniak

3805 Lower Beaver Ave, Des Moines

Sabah namaz: 06:15 am

Bajram namaz: 07:30 am

 

BIC ZemZem

3500 2nd Ave, Des Moines

Sabah namaz: 06:15 am

Bajram namaz: 07:30 am

Način obavljanja Bajram Namaza

 

Ovaj namaz ima dva rekijata. Obavlja se slično kao i ostali namazi od dva rekijata, kao npr. Sabah-namaz, ali se na prvom rekijatu prije učenja Fatihe i sure tri puta zaredom podignu ruke (kao na početnom tekbiru), i izgovori se Allahu Ekber. Ovo se isto treba uraditi na drugom rekijatu, ali nakon učenja Fatihe i sure, ali prije rukuua (pregibanja).

 

Nakon klanjanja bajram-namaza održava se bajramska hutba, podijeljena u dva dijela. Nakon što se završi namaz i hutba vjernici slave blagdan Bajram.

 

Od svih nas iz BAAI, čestitamo vam bajramske mubarek dane, uz želju da ih sa svojim najbližim dočekate u zdravlju, veselju, sreći i blagostanju.

 

Bajram Šerif Mubark Olsun

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Postani član naše organizacije

December 27, 2018

1/1
Please reload

Recent Posts